Boeken zijn niet overal meer even populair. Steeds meer mensen gaan immers over op een e-reader, omdat dit veel eenvoudiger is en je overal toegang hebt tot verschillende boeken. Echter zijn er nog voldoende mensen die boeken raadplegen voor verschillende zaken. Deze boeken vind je in bibliotheken. Hoewel de populariteit van boeken afneemt, zijn er nog een groot aantal bibliotheken in Nederland te vinden. Maar hoeveel zijn dit er eigenlijk? Het is goed om dit te weten te komen, zodat je ook kunt bekijken of je hier gebruik van gaat maken voor het opzoeken van informatie.

Een sterke daling zichtbaar

De laatste jaren is het aantal bibliotheken in Nederland flink gedaald. In 2015 waren er bijvoorbeeld nog 1002 openbare bibliotheken te vinden. In 2018 waren er nog 146 bibliotheekorganisaties met 931 vestigingen. De laatste jaren zijn er steeds meer locaties verdwenen. Zo zijn enkele locaties samengevoegd om een betere service te verlenen en andere vestigingen zijn gesloten. Dit komt mede door het aantal leden dat begint te dalen. Steeds minder mensen worden immers lid van de bibliotheek, omdat de digitale boeken ook via de online wegen aan te schaffen zijn. Het nut van de bibliotheek verdwijnt.

Nieuwe mogelijkheden worden aangeboden

Bibliotheken bieden echter wel een steeds breder aanbod aan. De papieren boeken hebben voor een groot gedeelte plaats gemaakt voor luisterboeken en digitale varianten. Ook deze kun je dus eenvoudig via de bibliotheek lenen. Je hoeft er dan geen geld aan uit te geven. Bibliotheken worden daarnaast gebruikt voor het opzoeken van informatie op de beschikbare computers. Werkplekken zijn er ook voldoende te vinden. Gebruikers hebben hierdoor een gratis flexplek beschikbaar voor alledaagse werkzaamheden. Hierdoor zullen veel vestigingen dus ook niet zo snel verdwijnen uit het straatbeeld, maar wel minder worden op den duur.

About Author

Onlino