Een auto importeren wordt steeds vaker gedaan door zowel particulieren als bedrijven; het gaat dan niet alleen om nieuwe, maar ook steeds vaker om tweedehands exemplaren. Vooral Duitsland blijkt een populair land om auto’s vandaan te halen. Waarom? Daar lees je alles over in deze blog! Dus wil jij weten waarom je je nieuwe auto beter kunt importeren dan in Nederland aan te schaffen? Lees dan snel verder!

Auto’s zijn goedkoper in Duitsland

De autoprijzen blijven in Duitsland nagenoeg stabiel in verband met het grotere aanbod in vergelijking met Nederland. In Nederland stijgen de autoprijzen snel. Je doet er daarom verstandig aan om een auto uit Duitsland te importeren. Je kan ook eens denken aan een elektrische auto. De levertijden hiervan zijn aanzienlijk korter dan wanneer je zo’n voertuig in Nederland bestelt, dan moet je soms namelijk wel een jaar wachten. Echter, pas wel op voor louche handelaren. Dus, waar moet je allemaal op letten bij het importeren van een auto? 

Wat moet je regelen bij het importeren van een auto?

Sowieso moet je eerst de BPM berekenen bij Dasimport; dit is de belasting voor personenauto’s, bestelauto’s en motorvoertuigen. Online heb je handige BPM-calculators, zodat je niet handmatig hoeft te gaan stoeien. Je kan zeer creatief omgaan met het berekenen van de BPM. Je kan namelijk veelal de BPM-berekening toepassen die jou de meest gunstige waarde oplevert! Maar er zijn nog meer zaken die je moet regelen wanneer je een (elektrische) auto importeert. Allereerst moet je een kentekenonderzoek aanvragen bij de RDW. Mocht het een gestolen auto zijn, dan kunnen zij dit zo zien. Wanneer de auto vier jaar oud is (of ouder) moet er een APK worden uitgevoerd. Ook moet je belastingaangifte doen. Wanneer je een elektrische auto importeert hoef je geen BPM te betalen (want die wordt bepaald aan de hand van de CO2 uitstoot en die heeft een elektrische auto niet), en ook geen wegenbelasting. 

Houd je ook rekening met het milieu?

Wil je een milieuvriendelijke keuze maken? Dan kan je kiezen voor het importeren van een elektrische auto omdat deze geen CO2 uitstoot heeft; deze zijn steeds meer in opkomst. Echter is het aantal oplaadpunten nog zeer beperkt en ook duurt het opladen van een elektrische auto heel lang. Het lijkt dus vooralsnog een betere optie om voor een gewone auto op benzine te gaan. Tevens moet je opletten uit welk land je importeert. Zoals eerder al genoemd is Duitsland voor dit doel erg populair. De auto’s daar hebben namelijk vaak sterkere motoren en meer accessoires dan de auto’s in ons land. Houd wel de regels omtrent het betalen van de btw in de gaten. Er zijn Duitse autobedrijven die aparte regels voor de btw hanteren, waardoor je soms zes maanden bezig bent om de btw weer terug te krijgen. 

About Author

Onlino