Kleding bestaat al eeuwenlang. Het nut van kleding is om ons te beschermen tegen de kou, regen maar ook tegen de felle zon. Echter, is kleding niet hetzelfde als mode. Mode houdt in dat mensen kleding mooi vinden en dat het een trend wordt. Vandaag de dag is bijvoorbeeld een Isabel Marant trui ‘in de mode’. Wil jij weten hoe de mode tot stand is gekomen? Je leest hieronder meer.

Prehistorie

In de prehistorie begonnen mensen kleding te dragen. Deze kleding bestonden uit dierenhuiden, bont en ook natuurlijke producten werden gebruikt. Echter, droegen deze mensen alleen kleding om hun huid te beschermen. Later begonnen deze mensen verschillende patroontjes en kleuren aan hun kleding toe te voegen. 

Onderscheid

Kleding werd steeds belangrijker en het werd zelfs gezien als een luxe. Er werd bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen de luxere mensen en de burgers. De elite van Egypte droeg bijvoorbeeld kleding gemaakt van duurdere stoffen. In die tijd begonnen mensen zich dus met elkaar te vergelijken. Er werd vooral gekeken naar mensen die ‘hogerop’ stonden. Wat droegen zij? Dan willen de andere mensen dat ook dragen. Deze mensen worden ook wel trendsetters genoemd.

Frankrijk

Vooral in Frankrijk zag je dat mensen de kledingstijl van elkaar overnamen. Zo droeg Lodewijk XIV een pruik van golvend haar en niet veel later droeg zowat elke man dezelfde soort pruik. Eigenlijk bepaalde Frankrijk dus voor een lange tijd wat de mode was. Echter, kwam daar verandering in. De Revolutie brak uit en de modewereld werd compleet omgeslagen. Mensen keken nu juist af van de Engelsen omdat hun kledingstijl juist zo sportief was. In 1850 kwamen er zelfs mensen die van mode hun beroep gingen maken. De eerste modeontwerpers waren een feit, waaronder Charles Frederick Worth. Een jaar later werd de eerste naaimachine ontworpen.

Twintigste eeuw

In de twintigste eeuw waren vooral jongeren die de echte trendsetters zijn. Jongeren hadden bijvoorbeeld de hippiestijl uit de grond gestampt, net als de punk-stijl. Ook werden er verschillende kledingregels doorbroken. Zo hoefden vrouwen niet per se een korset te dragen en mochten vrouwen een gewone broek dragen. Toen het internet werd uitgevonden verspreidden de trends zich sneller en sneller. Vooral met de komst van de socialmediakanalen worden we overspoeld met nieuwe kleding. Bovendien blijven we zo nog beter op de hoogte wat tegenwoordig in is. Denk maar aan de Balenciaga schoenen die we regelmatig zien bij influencers en bijvoorbeeld het exclusieve merk Dsquared 2 met de bekende Dsquared 2 schoenen voor dames.

About Author

Lilian