Toen Herman Brood een klein kind was zei hij altijd al dat hij kunst wilde maken. Hier kon hij zijn fantasieën in kwijt. Even later ontdekte hij dat hij naast zijn artistieke vaardigheden ook een passie had voor muziek, omdat meisjes dit interessant vonden. Hoe dit een rol heeft gespeeld in het leven van Herman Brood, lees je hieronder.

School

In november 1946 werd Herman Brood geboren in Zwolle. Toen hij naar school mocht presteerde hij niet altijd even goed. Hij was liever aan het tekenen en aan het spelen op de piano, want daar kon hij zijn fantasie in kwijt. Brood werd op een gegeven moment van school gestuurd omdat hij voor de tweede keer bleef zitten. Wanneer hij zeventien jaar oud was schreef hij zich in voor de kunstacademie in Arnhem. Ook dat was de stad waar hij een bandje oprichtte met een paar anderen. Dit bandje heette The Moans. 

Muziekbandjes

The Moans trad vaak op in Duitsland en vooral Amerikaanse militairen waren fan van hen. Het optreden was vermoeiend en daarom nam hij zo nu en dan weleens een pilletje. Op een gegeven moment stapte hij over naar een andere band, genaamd Cuby and the Blizzards. Ook daar gebruikte hij veelvuldig drugs en dat was dan ook de reden dat hij later uit de band werd gezet. Even later richtte hij zijn eigen band op, maar deze band viel langzaam uiteen.

Kunst

In de jaren tachtig focuste Brood zich meer op het maken van kunst. Toen hij een kind was ontdekte hij al gauw dat hij kleurenblind was. Zijn ouders zeiden dat hij waarschijnlijk nooit een beeldend kunstenaar kon worden, maar hij trok zich hier niets van aan. Je herkende de stijl van Brood aan de felle maar simpele kleuren rood, blauw en geel omdat hij dus geen kleuren kon zien. Zijn inspiratie kwam door de Cobra-groep. Ook zijn opvallende handtekening ‘brood’ is veel te zien op zijn schilderijen. Zijn kunstwerken werden steeds geliefder en Brood gebruikte het zelfs als betaalmiddel, als hij drugs of alcohol wilde kopen.

Ook kwam hij in de jaren tachtig een oude bekende tegen wie een eigen kunstuitleen had. Deze kunstuitleen heette IQ Kunstuitleen en bevond zich in de geboorteplaats van Brood, namelijk in Zwolle. In deze kunstuitleen hingen wel meer dan 1200 schilderijen. De eigenaar van de kunstuitleen had grote interesse in het werk van Brood: Brood was hier dan ook voor een groot deel van zijn leven te vinden en hij had hier meer dan zeshonderd schilderijen opgeleverd. Nog steeds bestaat deze kunstuitleen en je kunt hier ook zijn kunst kopen.

11 juli 2001

Toen Brood vijftig jaar oud werd, werd die dag goed gevierd. Zijn verjaardag werd namelijk gevierd in Paradiso en je kon dit live bijwonen via de radio. Helaas ging na zijn vijftigste verjaardag de gezondheid van Brood snel achteruit. Dit kwam door het vele drank- en drugsgebruik. Hij moest afkicken van de dokter en er werd gezegd dat hij nog maar een paar maanden te leven had. Op 11 juli 2001 sprong hij van het Hilton Hotel in Amsterdam, met een afscheidsbriefje in zijn binnenzak waar de tekst ‘’maak er nog een groot feest van’’ op stond.

Vervalsingen

Brood vond het geen geheim hoe zijn werken werden gemaakt. Het werd zelfs gefilmd hoe hij aan de slag ging in het atelier. Hierdoor kwamen er veel neppe kunstwerken in de rondte, omdat je zijn werkwijze vrij eenvoudig na kon maken door het vele beeldmateriaal. Wanneer je de kunstwerken van Brood wil kopen is het dus belangrijk om te kijken naar een certificaat, om zeker te weten dat je geen nep kunstwerk krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je het kunstwerk koopt bij een kunstatelier. Wanneer je zoekt op ‘Herman Brood kunst’ lees je hier meer over.

About Author

Onlino